Andere activiteiten

In de Boekwerkplaats geven wij cursussen boekbinden en workshops. Maar we stellen onze ruimte ook graag beschikbaar voor andere, min of meer publieke functies.

Kinderactiviteiten

Zo hebben we in oktober 2004 meegedaan aan Het Dierenpad. Tijdens de Herfstvakantie konden kinderen uit de gemeente Loppersum kennismaken met allerlei kunstvormen. In samenwerking met kunstenares Maria Hoeksema uit Stedum, hebben we een workshop “Maak je Eigen Dierenboek” verzorgd. In totaal meer dan 80 kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 hebben aan de workshops meegedaan.

N8W8

In het kader van het 20-jarig bestaan van Boekbindatelier Wim Gremmen, hebben wij in samenwerking met kunstenares Miriam Geerts en fotografe Janna Bathoorn het project N8W8 uitgevoerd. Meer dan dertig kinderen uit Stedum hebben op hun eigen wonderlijke wijze samen de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn nagebootst. Met zelfgemaakte kragen, speren en trommels hebben de kinderen een prachtige opstelling gemaakt die is gefotografeerd. Dat leverde een prachtige eigentijdse, Stedumse Nachtwacht op: de N8W8. De resultaten van dit project zijn gebundeld in het boekje N8W8.

Voorlezen voor kinderen

In het kader van het Annie M.G. Schmidt Festival in Noord-Groningen, werd op diverse plekken in de provincie voorgelezen uit het werk van Annie. Ook in Stedum konden kinderen luisteren naar de geweldige verhalen van deze populaire schrijfster. In De Boekwerkplaats zaten zo’n twintig kinderen gekluisterd aan de lippen van de verteller.

Studio

De Boekwerkplaats heeft ook al eens als uitzendstudio gediend. Radio Noord zendt op zondagmorgen live uit vanaf locatie met Ellen Bourgonje en Okkie Smit als presentatoren. Twee uur lang konden de luisteraars alles te weten komen over De Boekwerkplaats: cursisten kwamen aan het woord, maar ook de kinderen die vol enthousiasme hadden deelgenomen aan Het Dierenpad.

Workshops op maat

Naast het reguliere aanbod van cursussen en workshops verzorgen wij ook workshops op maat helemaal afgestemd op de wensen van de klant. Voor ’t Nut afdeling Loppersum verzorgden we bijvoorbeeld een workshop Mappen en Dozen Maken.

Tentoonstellingen

Regelmatig worden tentoonstellingen georganiseerd waarbij de toegang uiteraard gratis is. Steeds weer wordt gezocht naar een origineel onderwerp. Zo hebben ook Ruerdje Halbertsma en Els van Leeuwen een keer geëxposeerd in De Boekwerkplaats met hun quilts.

Rimkes in Stedum

Ter gelegenheid van drie jubilea in Stedum (15 jaar Boekbindatelier Wim Gremmen, 10 jaar Galerie De Toonkamer en 5 jaar Kunstgaang Kaampke), hebben Wim Gremmen, Miriam Geerts en Tiny Velthuis het boekje Rimkes in Stedum uitgegeven. In september 2004 heeft Burgemeester Rodenboog het eerst exemplaar in De Boekwerkplaats in ontvangst genomen.

Beest eet Room

Het succes van het boekje Rimkes in Stedum heeft in 2007 een vervolg gekregen. Opnieuw sloegen Stichting Kunstgaang Kaampke, Galerie De Toonkamer en Boekbindatelier Wim Gremmen de handen ineen. Dit keer met hulp van de kinderen van de basisscholen in Stedum. Zij maakten gedichten en schilderijen. In het boekje Het Beest Eet Room zijn ze allemaal afgebeeld.
Burgemeester Rodenboog en Henk Helmantel hebben de eerste exemplaren aan de kinderen uitgereikt tijdens een presentatie waarbij alle schilderijen waren tentoongesteld.

10 jaar bookmakers

Als eerbetoon aan al die mensen die in de afgelopen jaren bij ons cursussen en workshops hebben gevolgd hebben we in juni 2013 een overzichtstentoonstelling samengesteld van hun werkstukken.

Naast de tentoonstelling hebben we een boekje uitgegeven over 10 jaar Boekwerkplaats met daarin veel foto’s van werkstukken van cursisten. Het is een overzicht van 10 jaar prachtige boeken, verrassende dozen, vakmanschap, vrolijke creativiteit en onverwachte vondsten.

De tentoonstelling is inmiddels afgelopen maar het boekwerk 10 Jaar Bookmakers is nog te bestellen via de Boekwerkplaats.